perjantai 21. lokakuuta 2016

Valopalloja ja kovetteluja

Olen ollut varsin surkea bloggari viime kuukaudet. Syynä on onneksi ollut tosielämän aktiivisuus; tuomarikeikat ja muut jyrsijänäyttelyreissut, saksanpaimenten leirit ja muut koiratreenit, vanhempien talon remontti, ja tietenkin jokakesäinen ruohon kerääminen marsuille ja kaneille  (sitä menee melkein jätesäkillinen päivässä).

Käsitöitäkin on tullut tehtyä, mutta vain vähän tullut valmista! 😂 Aloitin joululahjojen hankinnan kerrankin ajoissa valopallojen virkkaamisella jo lokakuun alussa. Naapurin koirienhoitajana oli aikaa istuskella.

Palloja tuloillaan.

Nämä pallot aioin antaa lahjaksi ystävälle, jota harvoin näen välimatkasta johtuen. Kovettaminen ei vain sujunut kuin tanssi, joten lopulta pallot eivät ehtineet valmistua tapaamiseen mennessä. 

Lankana on Lankavan Alize Angora Gold Simli Batik100g kerästä tuli 9 ja puoli palloa. Piirroskaavio täällä. Sanallinen ohje täällä.

Yritin ensin kovettaa sokerilla, koska se on liimaa halvempaa. Molempien sekoitussuhde  veteen n.1:1. Jotain meni kuitenkin pieleen, ja palloihin jäi pehmeitä kohtia. Tein uuden seoksen reilummalla sokerimäärällä, mutta se oli niin paksua, että kuivuttuaan pallot olivat sokerihuurrettuja. Varsinkin pallojen alaosaan jäi paksu sokerikerros. Olin jo vähällä luovuttaa, mutta lopulta pallot huudeltiin, osaan piti puhaltaa uusi ilmapallo, ja sitten liimaveteen kuten viime vuonna. 

Pallot kovettumassa. Mukana myös yksi Nako-langasta eri ohjeella virkattu viimevuotinen pallo.

Liimakovetuksen hyvä puoli on, että vettä ei tarvitse kuumentaa ja kaikki koskemasi  paikat eivät jää tahmeiksi, ehkä kuivuminenkin on hieman nopeampaa kuin sokerilla. Mutta ei tarpeeksi nopeaa, ystävälleni tarkoitetut uudet pallot eivät ehtineet kuivua, joten otin viimevuotisia, isompia palloja. Nekin saivat varotoimista huolimatta kolhuja matkan aikana, joita koitin hotellissa  kovettaa takaisin läpinäkyvällä kynsilakalla ja hiuslakalla.

Kovetin samalla myös äidin yli 30v sitten laatikon pohjalle virkkaamat seinäkoristeet... ;)

Tein pallot  nyt eri ohjeella kuin viime vuonna. Lankakin on tietenkin eri, kun Tokmanni myi viimeiset Nako Boutique Moonlight-langat eroonpääsyhinnalla varsin nopsaan pois. Ymmärrän, sillä nämä kerät purkautuivat iloisesti jo kaupan hyllyllä. Tämän mallin piirroskaavio löytyy täältä. Itse vähän sovelsin sitä, joten ei kannata ihmetellä, että kuvien pallot eivät täysin vastaa kaaviota.

Pitsit valopalloksi: 

(kohdat 2 ja 3 voivat vaihtaa paikkaa miektymyksen mukaan)

1. Virkkaa kaksi pientä, pyöreää pitsiliinaa ja yhdistä ne. 

2. Työnnä tyhjä pallo liinojen sisäpuolelle, suuhun menevä osa jää ulkopuolelle. Puhalla ja sido. Liinat pakottavat normaalin muotoisen ilmapallon pallon muotoon.

3. Valmista liima- tai sokerivesi ja kastele työ, pyyhi tai rutista ylimääräinen kosteus pois. 

(4. Tässä vaiheessa voit ripottaa pintaan hilettä.)

5. Ripusta kuivumaan johonkin, mihin saa tippua liima- tai sokerivettä.

6. Puhkaise ja poista  ilmapallo  kovettuneen pitsipallon sisältä.

7. Kovettuneet ripustuslangat ja muut langanpätkät voi huoletta leikata pois, tai pehmentää vedellä ja jättää paikalleen. Jos haluaa jonkun silkkinauhan tms, niin nyt on sen aika.

8. Pujottele led-valosarja pitsipallon sisään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti